Historiek

Historiek

De Maecht van Ghent is gelegen op de Korenmarkt te Gent.

Al in de Middeleeuwen, toen Gent nog een wereldstad was, deed de Korenmarkt dienst als verkoopplaats van al het graan dat naar de stad kwam. Het graan dat niet onmiddellijk verkocht raakte, werd opgestapeld in grote stapelhuizen.

Het middeleeuws pand met topgevelarchitectuur waarin het café zich bevindt was zo’n huis en werd opgetrokken in de tweede helft van de 17de eeuw.

Alle noodzakelijke toegevoegde elementen zijn daarentegen hedendaags. Op die manier wordt een contact gecreëerd tussen nu en toen en dat vormt dan weer een sfeervol geheel.

Tevens zijn de twee verdiepingen (met telkens een grote ruimte en een bar) verbonden door een brede,draaiende trap in staal. Via een vide tussen de twee ruimtes heeft de bezoeker uitzicht op de bovenverdieping en de houten spiltrap.

Veertien jaar geleden werd het oorspronkelijke plafond, bestaande uit massieve moeder- en kinderbalken, weer bloot gelegd. Beneden werden de muren gedeeltelijk afgekapt en kwam de Doornikse natuursteen tot zijn recht. Voor de rest is het origenele pleisterwerk te zien. De vloer beneden (kleurrijke gebakken tegels) was jammer genoeg niet meer te redden en in 1998 werd een nieuwe plankenvloer aangelegd.

De toog is opgebouwd rond een rij stalen zuilen waartussen het eigenlijke toogblad in paddouk (rode, tropische houtsoort) rondzweeft. De tafels en wandtabletten zijn allemaal op barhoogte wat het sociaal contact tussen de bezoekers bevordert. Als wandverlichting zijn art-deco elementen gebruikt die het geheel een sfeervol karakter meegeven.

Om dit monumentaal gebouw te respecteren werd de naam van het café dan ook welbewust gekozen: “DE MAECHT VAN GHENT”.

De Maecht is het symbool van de stad en eigenlijk ook de belichaming van de solidariteit tussen de Gentenaars. Ze staat ook voor het genot dat alle een-zaamheid en zwakte moet verjagen. Een helende functie die elk café moet vervullen!

Er zijn dan ook tal van elementen en accenten aangebracht in het interieur die doen terug denken aan het begrip “maagd”(appel met slang: geschiedenis van Adam en Eva, een doek met de afbeelding van een vrouwelijke maagd beschermt door een leeuw, enz…).

terug